Nyhetsarkiv
Kategorier
Ethno Press Youtube
No items
Ethno Press Facebook
Ethno Press Twitter

SPLA-soldater mördar civila i Sydsudan.

I Sydsudan mördar nu regeringssoldater obeväpnade demonstranter. Den 8 december sköts minst nio människor ihjäl i staden Wau i västra Bahr el Ghazal.

En stor folkmassa som hade samlats marscherade mot guvernörens palats för att protestera mot att kommunkontoret skulle flyttas ut från centrala Wau till en mer avlägsen plats. Soldater som vaktade palatset öppnade eld, synbarligen helt oprovocerat. En åskådare med mobilkamera filmade händelseförloppet. Filmen nådde tevekanalen al Jazeera som efter några dagar visade delar av den. Se den genom att klicka HÄR.

Det klipp som finns tillgängligt är bara en minut och 33 sekunder långt. Enligt uppgift är hela filmen cirka sju minuter. Kanske får vi se resten senare. Den kan innehålla bildbevis som komprometterar de ansvariga myndigheterna.

Ögonvittnen hävdar nämligen att betydligt fler än nio personer dog. Siffror mellan 25 och 60 har nämnts.

Dödsskjutningarna är bara de senaste i en lång rad brutala incidenter i Sydsudan där regeringssoldater har mördat civila. FN hävdar att 2 400 personer har dödats sedan självständigheten sommaren 2011.

Samtidigt som soldater skjuter på civila pågår de gamla vanliga striderna inom Sydsudan. Människor stjäl boskap av varandra och utvecklar blodsfejder som aldrig tycks ta slut. I trakterna av städerna Rumbek och Tonj pågår just nu sådana konflikter. Antalet dödsoffer är okänt.

Såvitt känt har ingen ställts till svars för dödsskjutningarna i Wau. Däremot meddelades det i går, den 18 december att sju personer har gripits och anklagats för att ligga bakom den demonstration som utmynnade i mördandet.

Den som vill se hur det går till när unga dinkamän brakar samman i slagsmål kan titta på min film “Världens nyaste land” som handlar om Sydsudan. Klicka HÄR.