Nyhetsarkiv
Kategorier
Ethno Press Youtube
No items
Ethno Press Facebook
Ethno Press Twitter

Centralafrikanska Republiken i gungning.

Det drar ihop sig till en uppgörelse i Centralafrikanska Republiken. Detta berör inte bara CAR, som landet förkortas, utan även många grannländer. Nu meddelar till och med Sydafrika att man skickar truppförstärkningar för att skydda den sittande regeringen mot rebellernas angrepp.

Sedan i höstas avancerar en koalition av rebellgrupper kallad Seleka mot huvudstaden Bangui.  Flera mindre städer har erövrats, bland annat den viktiga gruvorten Bria. Rebellerna har skickat motstridiga budskap om huruvida de ska attackera Bangui eller ej.

Vad handlar då striderna om?

President Francoise Bozize kom till makten 2003 och stötte genast på en opposition som vägrade acceptera honom. Efter långa förhandlingar och en hel del strider i landet enades man om att bilda en nationell enhetsregering 2009. Den skulle innefatta representanter för rebellerna.

Men förra året anklagade koalitionen Seleka regeringen för att inte leva upp till sina åtaganden. Det handlade bland annat om att släppa politiska fångar och att ekonomiskt kompensera rebellsoldater som hade överlämnat sig.

President Bozize kom till makten med hjälp av Tchad som ville ha en vänligt sinnad granne i söder. När det nu jäser kraftigt i CAR kan det mycket väl komma att koka över i Tchad. Med tanke på hur djupt involverat det landet är i Sudans Darfurkonflikt så är det inte så långsökt att tänka sig att rebellerna inom Seleka får vapen och annat stöd från Khartoum.

Tchad har tidigare anklagat Sudan för att stötta regimfientliga rebeller. De två länderna slöt fred 2010 men oroligheterna i CAR kan ha fått Khartoum att byta taktik.

Det är den gamla vanliga visan i Afrika. Min fiendes fiende är min vän.

Hotet från rebellerna tas på mycket stort allvar i hela Centralafrika, vilket inte minst visar sig i att så många grannar sluter upp för att skydda president Bozize. Såväl Gabon som Kamerun och Kongo-Brazzaville skickar soldater. Plus, alltså, Tchad och Sydafrika.

Frankrike har tidigare haft en stor militärstyrka i CAR, även innehållande stridsflyg. Den är nu nedbantad och intressant nog vägrar såväl Frankrike som USA att hjälpa till i kampen mot rebellerna.

Det här kan bli en riktig nagelbitare under våren 2013. Den som vill fördjupa sig i ämnet kan läsa texten från FN:s utmärkta nyhetsorgan Irin HÄR.