Nyhetsarkiv

Kategorier

Ethno Press Youtube

No items

Ethno Press Facebook

Ethno Press Twitter

Böcker

Mina böcker.

Här ser Du en förteckning över mina böcker. Jag debuterade 1990 på Albert Bonniers förlag med romanen “En bil åt Mister Singh”. Under årens lopp har jag gett ut romaner och fackböcker på flera olika förlag. Sedan några år tillbaka publicerar jag på mitt eget Ethno Press. Läs mer om det på fliken BOKFÖRLAGET ETHNO PRESS.

Kontakta mig om du vill köpa några av mina äldre böcker som inte längre säljs på webbokhandlarna.

 

Beställ genom att kontakta mig.

 

Våren 2020 kom “Israel & hennes fiender”. Det är min berättelse om konflikten mellan Israel och palestinierna, men även min   uppgörelse med mina tidigare ståndpunkter i den frågan. I boken ger jag hela bakgrunden till konflikten, flyktingfrågan och de otaliga   försök till fredsöverenskommelser som har gjorts. Innehåller intervjuer med israeler, palestinier och svenskar som på olika sätt är   inblandade i denna vår tids största utrikespolitiska stridsfråga.

Kan köpas på Adlibris och Bokus.

Några läsarkommentarer:

”Den förtjänar högt beröm. Den är lättläst, instruktiv, allt igenom fängslande från början till slut.”

(Per Wästberg, författare och ledamot av Svenska Akademien.)

”Lättläst, driven, personlig och laddad med kunskap, erfarenhet och eftertanke.”

(Erik Arnér, utrikesjournalist.)

”Bengt G Nilsson är en ovanlig utrikesjournalist, i alla fall inom det svenska skrået. Han föredrar nämligen att tänka själv, i stället för som alla andra.”

(Johan Sundeen, idéhistoriker.)

OBS- Rättelse: på sidan 218 rad 7 nerifrån finns ett skrivfel. Ett kommatecken saknas. Rätt siffra ska vara 1,356 miljarder.

_______________________________________________________________________

 I tyst samförstånd - Sverige och Sovjet i kalla krigets Afrika handlar om Sveriges största utrikespolitiska projekt i modern tid, stödet till väpnade kommunistiska motståndsrörelser i Afrika under andra halvan av 1900-talet. Det utspelade sig under kalla kriget, då USA och Sovjetunionen kämpade om världsherravälde. Sverige blev de facto Sovjets allierade i Afrika under denna period. Svenska skattepengar kom i hemlighet att finansiera ett storskaligt dödande.

Läs mer på fliken BOKFÖRLAGET ETHNO PRESS.

Utgiven februari 2017.

 

 

 

Operation Axum

Min senaste roman, en thriller som utspelar sig i Israel och Etiopien.

“Gastkramande spänning”, skriver Jörgen Hammenskog i sin recension.

Läs mer på fliken Bokförlaget Ethno Press.

Besök också bokens hemsida www.operationaxum.se

 

Oljans pris

Våren 2014 gav jag ut reportageboken Oljans pris på mitt eget förlag Ethno Press. Läs om boken HÄR.

 

Sveriges afrikanska krig

Hösten 2008 gav jag ut reportage- och debattboken Sveriges afrikanska krig. Den handlar om hur svenskt bistånd i flera decennier har finansierat krig och stöttat diktaturer i Afrika. Några pressröster:

”Det är ta mig fan det bästa jag läst på länge. Så snälla, läs denna bok och få en helt annan syn på hur människor i nöd ska hjälpas.”
(Johanne Hildebrandt, Aftonbladet)

”En samling stilsäkra reportage med historiskt siktdjup.”
(Stefan Helgesson, Dagens Nyheter)

”Bengt Nilsson har onekligen argumenten på sin sida.”
(Mats Wingborg, Sidas tidning Omvärlden)

”En uppgörelse med den svenska statens bidrag till allsköns krigsherrar och diktatorer… flera som redan läst Nilsson är lyriska.”
(Per Gudmundson, Svenska Dagbladet)

Sweden finances wars in Africa, says a new book by a Swedish journalist and writer, Bengt Nilsson. Like a bomb blast, the book, published in September 2008, unveils how Swedish aid is diverted to fund wars in Africa. “  (Moussa Awuonda i den internationella tidskriften New African.)

Läs hela recensionen i New African genom att klicka här: NewAfrican_Nilsson

Makida – drottningen av Saba

Hösten 2005 gav jag ut romanen “Makida – drottningen av Saba” på Albert Bonniers förlag. Den handlar om den mytomspunna drottningen och hennes möte med kung Salomo i Jerusalem. I berättelsen får vi också veta vad som hände med den gyllene förbundsarken, judarnas heligaste relik. Min roman presenterar en helt ny bild av en nära 3000 år gammal berättelse.

”… bygger på perfekt research och är spännande, bildande, exotisk och sexig.”
(Maria Küchen i tidskriften Amelia)

”I romanen Makida – drottningen av Saba presenterar Bengt Nilsson en historia som får Da Vincikodens bibelspekulationer att blekna.”
(Ann Lingebrant i Sundsvalls Tidning)

”Makida saknar ingenting en god historisk roman ska ha. Trovärdigt initierad har den den historiska gåta som driver på läsaren… ett gott läsäventyr på flera hundra sidor.”
(Lena Thomsson, Gefle Dagblad)

En främling knackade på dörren

“… den är ruggigt spännande, den kan i svärta och vidrigheter blixtra till som i en James Ellroy-roman och trots sin ibland fladdriga intrig är den stämningsmässigt på något sätt fullt tänkbar .”
(Jörgen Hammenskog i Göteborgsposten om “En främling knackade på dörren.”)

En judisk krog i Bagdad

“Det är en ovanligt lyckad politisk thriller Bengt Nilsson här åstadkommit. Den utspelar sig huvudsakligen i Mellanöstern, en miljö som reportern Nilsson uppenbarligen känner som sin egen bakficka”.
(Lennart Bromander i tidningen Arbetet om “En judisk krog i Bagdad”.)

En bil åt Mister Singh

”En utomordentligt välskriven, spännande och satirisk debutroman, som emellertid på grund av sitt politiskt inkorrekta innehåll aldrig fick den uppmärksamhet den förtjänade. Den hårdkokta historien påminner till sin uppläggning lite grand om Graham Greene och Den stillsamma amerikanen. (…) Känsliga läsare varnas!” (Göran Hägg i sin bok ”1001 böcker du måste läsa innan du dör.”)

“… en bil åt Mister Singh är en förbannat bra roman. Suggestiv, böljande, pulserande; på en gång rå och öm. Den är spännande utan att förlora allvaret. Den har oerhört mycket mer att säga än de tillrättalagda rapporter som annars når oss från det Afrika som mer är entreprenadvänsterns och journalisternas än afrikanernas eget”.
(Crister Enander i tidningen Magazin April.)

Ungdomsromaner

Jag har skrivit två ungdomsromaner som har fått ett entusiastiskt mottagande och placerat sig högt på läsarnas egen Bokjurylista.

Så här skrev en recensent om mina två ungdomsromaner “Björn!” och “Följa John”:

“Underbart! En författare som förmår förena karakteristika från Jan Guillou, Twin Peaks, Mikael Niemi, Arkiv X, John Bauer och Astrid Lindgren till något nytt, spännande och mycket roligt i svensk ungdomslitteratur. Bengt Nilsson kan berätta och han har en avundsvärd fabuleringstalang.”
(Jan Hansson i Svenska Dagbladet)

Exempel på läroböcker jag skrivit

“Aktiv historia”

“Vatten -En källa till konflikt”